Sosyal güvenlik primleri, işverenlerin önemli istihdam maliyetlerinden birisidir. İstihdamı desteklemek amacıyla düzenlenen sosyal güvenlik prim teşvikleri firmalar tarafından yeterince takip edilemeyecek kadar farklı ve karmaşık bir şekilde düzenlenmiştir. Bu teşviklerden efektif bir şekilde faydalanabilmek ciddi uzmanlık gerektirmektedir. Pusula Analiz Danışmanlık, profesyonel bakış açısı ve tecrübesiyle sosyal güvenlik teşvikleri konusunda işletmelere danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Pusula Analiz Danışmanlık olarak SGK teşviklerini hesaplamada en güncel yazılımı kullanarak teşviklere ilişkin sorgulamanızı yapıyor, teşvik kayıplarını sicil, personel ve teşvik tipi detaylarıyla ücretsiz şekilde raporluyoruz. Müşterilerimizin SGK teşviklerini hızlı, güvenilir ve eksiksiz bir şekilde hesaplayarak kendilerini teşviklerden azami ölçüde yararlandırıyoruz. SGK tarafından ilgi kanunlardaki (6111, 3294, 6645, 6486, 4857 vb.) şartları sağlayan büyük küçük fark etmeksizin tüm işletmelere çeşitli teşvik, destek ve indirimler sağlanmaktadır.
SGK Prim Teşvikleri kapsamında şartların uygun olması durumunda;
maliyetlerinizin tamamı için teşviklerden faydalanabilirsiniz. Geçmiş aylara yönelik kaçırılan indirimlerin tekrar alınması uygulaması kaldırıldığından teşviklerden faydalanmak isteyen işverenlerin her ay düzenli başvuru yapması zorunluluk haline gelmiştir. Aşağıda özel sektör işyerlerinde en sık karşılaşılan özellikle personel sayısı arttıkça uygulamada zorluklar yaşanan teşvikler hakkında kısa bilgiler yer almaktadır.
6111 Sayılı Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Sigorta Prim Desteği
Özel sektör işverenlerine 01/03/2011 ila 31/12/2024 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalılar için, sigorta primine esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamı indirim olarak karşılanmaktadır.
Teşvikten faydalanılması için kişinin son 6 ay içerisinde sigortalı çalışmamış olması gerekmektedir. Sigortalının, işe alındığı aydan önceki son altı aylık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması gerekmektedir.
4857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki
Özel sektöre ait işyerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanması sağlanmıştır. Söz konusu teşvik 01.07.2008 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.
Diğer SGK Teşvikleri
Söz konusu teşvikler dışında yatırım teşvik belgesi sahipleri için 25510, 16322, 26322 sayılı SGK prim teşvikleri, işsizlik maaşı alan kişilerin istihdam edilmesi durumunda faydalanılabilen 15921 sayılı SGK prim teşvikleri, İş-Kur tarafından uygulanan İş Başı Eğitim Programlarına Katılanların istihdamı durumunda faydalanılan 6645 sayılı SGK teşviği, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kuranlar için 5746 ve 15746 sayılı SGK teşvikleri, sosyal hizmetlerden yararlanan çocukların işe alınması durumunda faydalanılan 2828 sayılı SGK teşvikleri, sosyal yardım alan ihtiyaç sahiplerinin işe alınması durumunda faydalanılan 3294 sayılı SGK teşvikleri konusunda da firmalara destek sağlanmaktadır.
SGK prim teşvikleri için özel geliştirilen bilgisayar programı marifetiyle alınan veriler ve alanında uzman personelimizin manuel kontrolüyle birlikte firmanızın hak ettiği teşvikler belirlenmektedir. Bu kapsamda çıkan sonuçlar bir rapor halinde size sunulmakta, fazladan ödediğiniz primler hakkındaki bilgiler sizinle paylaşılmaktadır.
Firmamızla çalışmaya başlamanız durumunda aylık olarak personelinizin hangi SGK teşviklerinden faydalanılacağı belirlenmekte daha sonra ilgili bilgilerin sisteme doğru olarak kaydedilip kaydedilmediği kontrol edilmektedir. Az bir maliyetle istihdam teşviklerinden yüzde yüz oranında faydalanmış olmanın rahatlığını yaşamak isterseniz bize ulaşın.
Anahtar Kelimeler: Teşvikler, SGK Teşvikleri, İstihdam Teşvikleri, 6111 Teşviği, 3294 Teşviği.